Banner_startwondverzoring_NEW

De belangrijkste functie van wondverbanden is een optimale omgeving creŽren voor het genezen van de wond.
Er bestaan 2 typen wondverbanden.
Dit zijn:
ē tradionele wondverbanden
ē speciale wondbedekkers

De
Traditionele wondbedekkers zijn gaaskompressen en nonwoven(katoenen) kompressen, zalfgazen en absorberende verbanden. Deze worden gebruikt voor het reinigen van wonden en omliggende huid en voor het afdekken van met name acute wonden.
Verbanden zijn ontworpen voor specifieke wondtypes en voor specifieke genezingsstadia: er bestaat niet zoiets als een "universeel verband".


Welke soorten traditionele wondbedekkers zijn er?

 

Wondverbanden

N_line1
Kleurtjes
N_line7
N_schuim1
N_banner_wounddressing
Splitkompres
Gaaskompres

Gaaskompres

Splitkompres

Gaaskompressen
Een steriel gaaskompres is geschikt voor het reinigen en desinfecteren van een verwonding.

Gaaskompressen zijn er in veel maten en soorten, gemaakt van divers basismateriaal. We kunnen ze
onderscheiden in katoenen (woven) en viscose (non-woven) gazen.

Vroeger, maar nu nog steeds werd een gaaskompres gemaakt van katoen, dit katoen werd gevouwen in
8, 12 of 16 lagen.

Tegenwoordig worden de kompressen steeds vaker gemaakt van non-wovenmateriaal.
De non-woven kompressen worden gemaakt van geperste viscose of geperste cellulose (cellulose wordt gemaakt van de natuurlijke polymeren van houtpulp). De voordelen van deze kompressen zijn:
Ľ ze voelen zachter, prettiger aan;
Ľ het absorberend vermogen is groter

Kompressen zijn eigenlijk de dikkere gazen, maar vaak worden de woorden door elkaar gebruikt. Er zijn veel toepassingsgebieden voor gazen en kompressen. Je kunt ze gebruiken om wonden mee schoon te maken, op te vullen of te bedekken.

Splitkompres
Dit zijn gazen of kompressen die y-vormig zijn ingeknipt. Geschikt is voor het afdekken van de insteekopening van drains, sondes, infuses en katheters.

Metalline gaaskompressen
Dit zijn kompressen die niet hechten aan de wond waardoor ze zeer geschikt voor het afdekken van oppervlakkige en vochtafgevende wonden, zoals bijvoorbeeld brandwonden.
Steriele gemetalliseerde kompressen bestaan uit een sterk vochtopnemend materiaal bedekt met geperforeerd aluminium. De aluminiumzijde wordt op de wond gelegd. Het kompres wordt gefixeerd met een kleefpleister of hydrofiele zwachtel.
 
Zalfgazen
Bij zalfgazen is een antibacteriŽle stof toegevoegd. Gebruik je een antibacteriŽle zalf in de wond, dan dek je de wond af met een gaaskompres.

Hecht- en fixatiepleisters
Een pleister is een band, aan ťťn kant van kleefstof voorzien, die gebruikt wordt om verbanden te fixeren.
Men noemt dit ook wel kleefpleister

Absorberende verbanden
Absorberende wondverbanden zijn verbanden die in staat zijn grote hoeveelheden wondvocht vast te houden. Deze worden gebruikt voor vochtige tot zeer natte wonden. Hieronder vindt u enkele absorberende wondverbanden.

Wondpleisters
Wondpleisters worden voornamelijk gebruikt bij schaafwonden, snijwondjes en kleine of oppervlakkige wondjes. Wondpleisters helpen vaak om wondvocht en bloed te absorberen en de wond tegen vuil, vocht en stoten te beschermen. Er zijn diverse soorten en maten wondpleisters, voor de normale of gevoelige huid, met daarin weer de keuze uit waterafstotend, elastisch of plastic.
Welke soorten speciale wondbedekkers zijn er?Daarnaast zijn er de speciale wondbedekkers. Onder deze speciale wondbedekkers verstaan we producten zoals zilver, honing, hydrocolloiden, alginaten, fiberverbanden, wondfolies en schuimverbanden die zorgen voor een vochtig wondmilieu en zo de wondgenezing positief beÔnvloeden.

De keuze van het verband wordt bepaald door:

Het type wond
Is de wond rood, geel of zwart
Is de wond oppervlakkig, vlak of diep?
Is de wond droog of is er matig of veel exsudaat (wondvocht) aanwezig?

Alginaat
Alginaat vormt een gel die het wondvocht opneemt. De gel laat gassen door en zorgt voor een optimaal wondmilieu. Door de gelvorming is er een goed contact met het hele wondbed, waardoor de absorberende en reinigende werking van het verband optimaal is. Het alginaatverband kan enkele dagen blijven zitten. Alginaat kan ook worden gebruikt bij een geÔnfecteerde wond, maar doe dit altijd onder supervisie van een arts. BacteriŽn en debris worden in de gel opgenomen, wat geurvorming voorkomt.

Type wond: Veel exsudaat (+++)

Meer info

Fiber verband
Fiber verband is een zacht, comfortabel, zeer absorberend verband dat in een zachte heldere gel verandert wanneer het in contact komet met wond exsudaat.


Hydrogels
Hydrogels voor licht tot matig exsuderende wonden. Zij koelen initieel het wondoppervlak af. Eenmaal opgewarmd bieden ze een goede thermische isolatie. Vereisen vaak een secundair verband.
Gels kunnen gebruikt worden om te reinigen, fibrine op te lossen en om (necrose) korsten te verweken.
worden gewoonlijk gedurende 2-3 dagen ter plaatse gelaten en daarna met een zoutoplossing verwijderd.


Meer info

Honingverbanden
Honing die gebruikt wordt in honingverband is speciaal geselecteerd voor medisch gebruik, en is vrij van pesticiden, zware metalen en andere verontreinigingen. Het wondverband is een weefsel van ethyleenvinylacetaat, geÔmpregneerd met honing. Het materiaal is inert en draagt bij aan een gelijkmatige afgifte van de honing aan het wondbed. De samenstelling van honingverbanden kan per merk verschillen, afhankelijk van de gebruikte honingsoort. Van honing is bekend dat het een positieve werking kan hebben op de wondgenezing, maar het is nog niet mogelijk om precies aan te tonen wat het voor het wondmilieu doet. In elk honingverband zitten phenolen en aan elk honingverband wordt een ontstekingsremmende werking toegeschreven.

Meer info

Schuimverbanden
Schuimverband is een sterk absorberend en ademend wondverband voor matig tot sterk exsuderende wonden. Het is (meestal) gemaakt van een comformeerbaar polyurethaan, bedekt met een ademende filmruglaag. Deze laag laat geen exsudaat door en vormt een barriŤre tegen bacteriŽn. Door de sterke absorptie zwelt het schuimverband op en past zich daardoor aan de wondcontouren aan.
De verschillende schuimverbanden onderscheiden zich in:
Ľ de mate van vochtopname;
Ľ de mate waarin ze overtollig wondvocht kunnen vasthouden in de vezelstructuur;
Ľ de mate waarin ze kunnen opzwellen en zo de contour van het wondbed te volgen;
Ľ Daarnaast zijn er varianten die in staat zijn verticaal vocht op te nemen in de verzelstructuur waardoor maceratie van de wondomgeving wordt voorkomen.

Meer info

Transparante wondfolies
Dit zijn doorzichtige, gas en waterdamp doorlatende folies. Zij worden toegepast bij donorplaatsen en oppervlakkige brandwonden. Als er geen tekenen van infectie zijn kan de folie blijven zitten tot de wond genezen is. Enkele eigenschappen van deze folies zijn:
- de wondfolies zijn doorzichtig, dus gemakkelijk bij de wondinspectie
- ze zijn soepel en rekbaar, ook op moeilijke plaatsen makkelijk aan te brengen.
- geven onmiddelijk na het aanbrengen een vermindering van pijn.


Zilververbanden
Er zijn verschillende soorten zilververbanden op de markt die zich onderscheiden in de hoeveelheid zilverionen die per tijdseenheid wordt afgegeven aan het wondbed.
Het geÔmpregneerde zilver in de verschillende soorten verbanden (schuim, tulles, polyethyleen, hydrofiber, alginaat, koolstof, ) heeft een antibacteriŽle werking en maakt geen onderscheid in bacteriŽn. Resistente bacteriŽn en schimmels worden ook aangepakt. De antibacteriŽle werking berust op het feit dat door binding met specifieke proteÔnen in de bacteriŽn de eigenschappen van de bacteriŽn worden veranderd waardoor ze versterven.
De antibacteriŽle werking wordt pas actief wanneer het verband in contact komt met wondvocht.


Meer info

Volg ons ook op:

Hier kan ook uw banner staan
Honingverband2
Zilververband2

Alginaat wordt gewonnen uit bruin, gezuiverd zeewier.

Hydrogels1
Wondpleister
Fixatiepleister

Activon Tulle

Transparante-folie1

ASKINA Derm