Banner_startwondverzoring_NEW
 • Schuim matrassen

  Deze matrassen hebben druk- verlagende eigen- schappen. Door een combinatie van lichaams- gewicht en warmte van
  het lichaam vormt het traagschuim zich exact naar het lichaam.

  schuimmatras
 • Luchtmatras

  Luchtmatrassen verdelen de druk op dezelfde manier als watermatrassen, alleen is het druk verdelende vermogen van lucht veel kleiner. De lucht in dit systeem is constant van druk.

  M3
 • Watermatras

  Het watermatras heeft een druk- reducerende effect.

  Het watermatras heeft echter 2 belangrijke nadelen:

  Houdingsveranderingen van de patiŽnt wordt bemoeilijkt. Het kost veel meer inspanning om van houding te veranderen of veranderd te worden. Hierdoor verlengt de duur van immobilisatie en neemt het risico op decubitus toe. Het is bovendien bijzonder moeilijk om iemand correct te positioneren in een zijligging van 30 graden..

  Het gewicht van het watermatras en afkoeling die veroorzaakt wordt.

 • Wisseldrukmatras

  Het wisseldrukmatras (luchtwisselsysteem, alternerend matras) wordt voornamelijk in het ziekenhuis ingezet bij mensen met decubitus of een verhoogde kans daarop (veelal oudere mensen en op de intensive care afdeling). Daarnaast wordt het wisseldruk ook nog vaak door/in de thuiszorg / zorgcentra gebruikt.

  De wisseldruk of luchtwissel duidt op de diverse lucht- banen die in het matras zitten. Deze lucht- banen worden, door middel van een elektrische pomp, om en om opgeblazen en leeg- gelaten. Dit zorgt ervoor dat steeds andere delen van het lichaam worden ontlast zodat de door- bloeding verbetert
   

 • Low air loss

  Low air loss bedden bestaand uit een aantal secties van luchtkamers waarvan de druk onafhankelijk van elkaar geregeld kan worden.

  Vaak worden Low Air Loss bedden op de Intensive care toegepast. Meer en meer worden zij vervangen voor draagbare matras systemen.

  Low-air-loss
 • Air- fluidised

  Dit zijn bedden die bestaan uit een kuip, een omhulsel en een pomp-systeem. Het matras is gevuld met kleine siliconen korrels. Door de luchtstroom worden deze siliconenen korrels zwevende gehouden, waardoor er een constante drukverdeling plaats vindt.

  bed_decubitus

Laatste nieuws

<div style="background-color: none transparent;"><a href="http://www.rsspump.com/?Rss_widget" title="rss widget">Rss widget</a></div> 

Artikelen

Wat is nieuw op het gebied van herkenning en behandeling van decubitus picto-pdf
NTVW12-2008

Dr. Ruud Halfens (project- eider Landelijke Prevalentie- meting Zorgproblemen):
Niemand hoeft in dit land decubitus te krijgen ’picto-pdf
NTVW3-2008

De wond werd een obsessie picto-pdf
PatiŽnte verhaal NTVW1-2007

Ziekenhuis verhult veel gevallen van doorliggen
Volkskrant januari 2007

N_line1

Gradaties

Decubitus wordt geclassificeerd in 4 categorieŽn

Indeling decubitus in stadia of graden van ernst:

Gradaties Ulcus cruris  gb
 

N_line1
Categorie 1

Categorie 1

Categorie 2

Categorie 2

Categorie 3

Categorie 3

Categorie 4

Categorie 4

N_line1

Wat is decubitus?
Decubitus of druknecrose, doorligwonde,
"drukwonde" of bedzeer is een gelokaliseerde beschadiging van de huid en/of het onder- liggende weefsel meestal ter hoogte van een bot- uitsteeksel, als gevolg van druk of druk in samenhang met schuifkrachten. Decubitus is een veel voorkomende complicatie bij mensen die om een of andere reden in het ziekenhuis
of verpleegtehuis zijn opgenomen.
Decubitus is een ernstige, in sommige gevallen levensbedreigende complicatie, van ziekenhuis- opnames. Decubitus ontstaat meestal al in de eerste 2 weken van de ziekenhuisopname.

Hoe ontstaat decubitus?
Decubitus treedt vooral op in situaties waarin mensen langdurige bedrust moeten houden of om andere redenen zeer lang in een houding blijven liggen of zitten. De decubitus treedt op waar de huid over een relatief naar buiten stekend deel van het bottenstelsel ligt.
Bij langdurig 'mangelen' van de huid tussen het bot en het bed ontstaat plaatselijk zuurstof- tekort in de huid en het onderhuidse bind- weefsel. Als deze toestand langer bestaat gaat het weefsel dood: dit noemt men necrose.
Het dode huidweefsel en onderliggende bind- weefsel verdwijnt en een (vaak diepe) wond is het gevolg. Een dergelijke wond wordt een
ulcus (zweer) genoemd.

Decubitusplekken
Er zijn verschillende plaatsen op het lichaam
die extra gevoelig zijn voor decubitus. Dit zijn met name plaatsen waar het botweefsel dicht aan de oppervlakte ligt (stuit, hielen, ellebogen, schouder- blad, heup, enkel) achterhoofd, knieŽn of plaatsen waar iets druk uitoefent op het lichaam.
Gradering
NPUAP/EPUAP classificatiesysteem


Categorie 1
Het allereerste begin van decubitus wordt gekenmerkt door een rode vlek op de huid. Belangrijk is dat de roodheid niet kortstondig verdwijnt als met de vinger druk op de huid wordt uitgeoefend. Hoewel het nog niet duidelijk zichtbaar is, is in dit stadium al veel schade toegebracht aan het huidweefsel.
 
Categorie 2
In dit stadium wordt de eerste ernstige schade zichtbaar. Deze bestaat meestal uit een met bloederig vocht gevulde blaar of een droge, zwart gekleurde opperhuid. Ook kunnen in dit stadium zeer oppervlakkige zweren ontstaan. Belangrijk is dat in dit stadium alleen de opperhuid en een deel van de lederhuid in het decubitusproces betrokken zijn.
 
Categorie 3
Nu is de gehele dikte van de huid afgestorven en vaak ook een deel van het onderhuidse vetweefsel. Er bestaat nu dus een diepe zweer. De spieren onder de huid zijn echter nog niet door decubitus aangetast. Het afgestorven huidweefsel is geel of zwart van kleur.
 
Categorie 4
In dit stadium is er ook sprake van aantasting van de spierweefsels. Er zijn nu zeer diepe wonden ontstaan (soms centimeters diep!). Vaak is de zweer veel groter dan op het eerste gezicht lijkt. Er is dan sprake van holtevorming en ondermijning van de huid. Een gat in de huid van enkele centimeters kan soms de 'toegang' zijn tot een vele centimeters grote holte die tot ver onder de huidranden van de zichtbare opening doorloopt.
 
Preventie en behandeling
Decubitus is in een groot aantal gevallen te voorkomen door consequent erop toe te zien dat het lichaam regelmatig van houding verandert (bijvoorbeeld door iedere vier uur wisselligging toe te passen), ervoor te zorgen dat de persoon in een goede voedingstoestand is en er zo min mogelijk drukverhogende of schuifkracht verhogende factoren op het weefsel in kunnen werken. Een schone droge onderlaag is belangrijk.
Het afwisselen van de houding is essentieel.

Hulpmiddelen ter ondersteuning van de behandeling zijn: kussens met fijne vulling in verschillende vormen, een wisseldrukmatras, gelmatras en gelkussen, watermatras of een statisch luchtmatras - alternerende matras -
om de druk te verminderen en op te heffen.
De laatste jaren wordt er ook veel gebruik gemaakt van traagschuim (traagschuim- matrassen) wat zeer goede resultaten geeft.
De zoektocht naar de oplossing om doorlig- wonden te voorkomen of te genezen is einde- loos lang. Men kan stellen dat er telkens weer nieuwe middelen op de markt komen die beter zijn ter preventie van doorligwonden.

Decubitus en wondverzorging  gb

Nieuws

Preventie

Zitkussens

Zitkussen_decubitus_N

Matrassen

Matras_decubitus_N

Soorten matrassen

Organisaties

logo-NPUAP

Behandelen

Decubitus

Categorie 1
Categorie 2
Categorie 3
Categorie 4

Richtlijnen 

Startpagina

Decubitus.startpagina

N_line1
N_line1
N_line1

 

Kleurtjes

- Hier kan ook uw
banner staan -

N_line1
N_line1

Info

Doorliggen (decubitus)

Ontstaan van decubitus

Oorzaken van decubitus (uit het hand- boek ‘decubitus te lijf’)

NHG-Standaard Decubitus
Geeft richtlijnen voor de diagnostiek, behandeling en preventie van deze aandoening.

 

N_line1
N_line1

Decubitus preventie
Sint Maartenskliniek

Preventie Wondenwijzer

Preventie1

Er 2 verschillende soorten anti-decubitus matrassen:
een matras voor decubitus preventie en een echt anti-decubitus matras (meestal een drukwisselmatras) wanneer er al echt sprake is van decubitus.

Boeken

Handboek gaat decubitus te lijf Else Poot

Decubitus Jan Struiving

Het multidisciplinarir denken (NOVW)

Volg ons ook op:

N_button_linkedin
N_button_facebook

 

Born-to-Shop1

Deze decubitus richtlijnen ondersteunen beroepskrachten bij hun besluitvorming en handelen door zo concreet mogelijk aan te geven wat ze het beste kunnen doen.