Info

Low air loss therapie

LALHet low air loss matras is een anti-decubitusmatras met aaneen geschakelde luchtkussens. Deze luchtkussens worden door de aan het voeteneinde van het bed bevestigde elektrische unit gevuld gehouden. Een optimaal low air loss systeem heeft een opbrengst van 200 liter per minuut. Het principe van low air loss is dat de luchtkussens kleine  gaatjes bevatten waardoor de steeds ingevoerde lucht langzaam ontsnapt. De constante luchtstroom rond de patiŽnt is goed voor de huidconditie.

Maceratie (1) en smetplekken (2) (zie woordenlijst*)van de huid worden daardoor tegengegaan. Verder worden de luchtkussens door de unit steeds op zo’n constant vullings-niveau gehouden dat de patiŽnt als het ware zweeft (de druk wordt gespreid met daardoor een lagere druk op de huid en onderliggende weefsel) waarmee decubitus wordt voorkomen. De luchtkussens kunnen ook maximaal worden gevuld waardoor er een hardere onderlaag ontstaat, waardoor de verzorging en draaien en schuiven van de patiŽnt
makkelijker wordt (autofirm instelling).

Bij dit matras is het mogelijk om aan de zijkanten van de matras stootranden (side bolsters of CairRails) te vullen. Deze kunnen als extra bescherming dienen bij onrustige patiŽnten. Halverwege de matras is een vlak zitgedeelte om uit en in bed komen voor de patiŽnt te vergemakkelijken. U dient het bed daarvoor in zo’n lage stand te zetten, dat de voeten van de patiŽnt op de vloer steunen.

Op de slang van de unit naar de matras bevindt zich een kraantje waarmee de CairRails in werking worden gesteld.Low air loss 1

Low air loss 2

Low air loss 3

Op de slang van de unit naar de matras bevindt zich een kraantje waarmee de
CairRails in werking worden gesteld.


                               
Vervoer patiŽnt

Ľ

Eerst de alarmknop indrukken om deze uit te schakelen.

Ľ

Dan de stekker uit het stopcontact halen de kussens lopen dan langzaam leeg.


Low-air lossmatrassen
 
zijn systemen waarbij de lucht de drukverdeling maximaal verspreidt
 

Het is (nog) niet mogelijk om bij een low air loss systeem een accu te leveren met hiervoor voldoende vermogen om de kussens opgeblazen te houden. Daarom zit er in het systeem op de bodem over de gehele lengte een 6 cm constant met lucht gevuld matrasje (campingmatrasje) die er voor zorgt dat de patiŽnt niet op de bedbodem komt te liggen als de luchtkussens leeglopen. Dit matrasje blijft 24 uur gevuld. De patiŽnt kan dit toch als onaangenaam ervaren omdat het “zweven” nu even niet aanwezig is. Wanneer de patiŽnt wordt uitgelegd dat men niet op de bedbodem ligt maar op een “campingmatrasje”
en het alleen nodig is voor het vervoer kan dat onrust wegnemen.

Wisselligging
Blijft noodzakelijk ter preventie van decubitus en kan contractuur vorming voorkomen.
 
Opmaken van het bed


Ľ

De lakens niet strak instoppen omdat daarmee de drukverlaging teniet wordt gedaan (hangmateffect).

Ľ

De lakens niet gladtrekken zonder eerst de ledematen op te tillen. Men voorkomt daarmee ontvellingen, blaren en hiel- en elleboogdecubitus.


Matrassen

Eigenschappen

Ľ Verhoogt het comfort door voortdurend lucht te laten ontsnappen d.mv. kleine gaatjes.

Ľ Transpiratie te reduceren en daarmee de huid droog te houden.

De druk wordt constant gehouden door veel lucht aan te zuigen door middel van een pomp

 

N_banner_low-air-lossmatras
N_line1

Woordenlijst*

Wat is een low air loss matras?


Heeft u een interessante
link, stuur een mail
 

N_line1
Banner_startwondverzoring_NEW

Volg ons ook op:

B_start1N